Luciafirandet var nära att ställas in i år efter påtryckningar från Svenska Kyrkan, som inte tyckte om den röstning till Lucia som genomförts tidigare. Tidningen Allehanda ville dra sig ur efter påtryckningar centralt i sin koncern.

Men detta vände vi till framgång på grund av ett antal lyckliga omständigheter.

Vi startade ett samarbete med Praktiska Gymnasiet, som är en friskola med 200 elever här i Örnsköldsvik. Via elevrådet fick eleverna anmäla sitt intresse. Här fick vi bra kontakt med skolledningen och kollegiet som såg detta som en utbildning och vi fick låna luciatåget en hel vecka. Antalet anmälda var 9 st.

Lions fixade så att flickorna fick sångträning hos kantor Erika Sjödin, där fyra stycken hade praktiserat körsång tidigare, och fixade bokningar och övrigt som hör till.

Eleverna fick själva bestämma vem som skulle vara Lucia och nästan varje morgon var det en ny. Till Luciahögtiden på fredagen den 13 december valdes Josefin till Lucia. Hon gick sista och 3:e året så det var hennes sista chans att få krönas till Lions Lucia den 13 december.

Krafter, som vi inte hade räknat med, släpptes loss. Här fixades pepparkakor och godis till Luciahögtiden, möjligheter till traditionell hästtransport, möjlighet till får utanför kyrkan, affischering på staden av eleverna. Dock stod inte vädrets makter på vår sida och uteaktiviteterna ställdes in.

Till Luciahögtiden kom 450 personer (nästan fullsatt) till kyrkan där det bjöds på Rytmisk gymnastik (ivärldsklass), trumpetsolo, solister och körsång och vår Luciakröning som nu fick nya rutiner. Förra årets Lucia fick bära in kronan och lämna denna på en ”pelare”. Tärnorna samlades runt kronan och
läste traditionella verser och tände var sitt ljus. Därefter lyfte de kronan på Lucia.

Vi gjorde 60 stycken uppträdanden på sjukhuset, äldreboenden, föreningar och företag”.

Detta är värt en stor applåd tycker jag!

LP Ulf Edlund

Bild: Viktor Holmström, Mitt Media.

Bild: Viktor Holmström, Mitt Media