Aktuellt i Lions Distrikt 101N

Uppslutningen var stor då julen skulle dansas ut under lördagen.

Lindkvistarna spelade klassiker som Prästens lilla kråka och Vi äro musikanter.

Julen dansades ut till förmån för barn- och unga med psykisk ohälsa

För 13:e året i rad arrangerade Lions Östersund-Brunkullan traditionell julgransplundring. Denna gång på Stortorget tillsammans med Destination Östersund. Underhållningen skötte Lindkvistarna. Dansade gjorde barn och föräldrar. Det bjöds på kaffe och till barnen fanns det godispåsar.

Lions president Lena Henriksson tackade de som har hjälpt till att hålla torget öppet för parkering under fyra dagar innan jul. Och så berättade hon vart de pengar man fått in via “försäljning” av den ståtliga “Guldgranens” grenar skulle gå. Som vanligt handlade de om lokalt arbete riktat till barn- och unga med psykisk ohälsa.

– Pengarna kommer skänkas till Ankaret, ett dygnet-runt-boende i Östersund för barn och unga med familjer som behöver stöd, Kvinnojouren samt Totalskidskolan i Åre, berättade hon.

Drygt 30 000 kronor har försäljningen av julgranens grenar inbringat, köparna är mestadels företag.

Källa : Östersunds Posten 11 januari 2020

Anders Olsson, MittMedia

anders.olsson@mittmedia.se

Lions president Lena Henriksson var glad och nöjd med uppslutningen.

Zonmöte i Luleå 19 december 2019

Zon 1 Norrbotten har hållit ett sonmöte i Luleå under ledning av zonordförande (ZO) K-G  Näsström. Vid mötet informerade representanter från de närvarande klubbarna om sina respektive verksamheter. Gäster vid mötet var Monica Germerius och Jarkoo Enqvist från Skellefteå. 

Medlemsordförande Tommy Öhlund (till vänster) hälsar de nya medlemmarna Torbjörn Andersson, Monica Wasberg samt Leif Nyberg välkomna till Lions Club Luleå.

(Foto: Börje Niva)

Lions Club Luleå har hållit sitt januarimöte

Lions Club Luleå har den 15:e hållit sitt månadsmöte för januari på vilket man med glädje kunde välkomna 3 nya medlemmar och därmed ökat sitt medlemsantal till 70. Något mycket positivt när dagens utveckling i föreningslivet ofta går åt motsatt håll. Man kunde också rapportera att våffelserveringen på Gråsjälören har öppnat för säsongen och kommer att hålla öppet lördagar+ söndagar kl 11-15 om vädret och isarna tillåter. Då hissas flaggan på ön.

Klubben beslöt också på månadsmötet att donera 20 000 kr till BUFFF (Föreningen för Barn och Ungdom med Förälder/Familjemedlem i Fängsligt Förvar) till sitt vällovliga arbete.

Julen dansades i Örnsköldsvik.

I över 35 år har julen dansats ut på Stora torget i Örnsköldsvik runt tjugondag Knut. Stämningen var hög när Örnskoldsviksborna sa hej då till julen.

– Julen varar inte ända till påska, konstarerar Lars Eriksson från arrangören Lions Club.

Förutom Lions Club är även Cesam ocg styr upp arrangemanget. Lionsmedlemmen Lars Eriksson berömmer de två organisationernas samarbete, han har själ deltagit i firandet sedan 2002.

(Källa: Örnsköldsviks Allehanda söndag 12 januari 2020)

Bild: Viktor Holmström, Mitt Media

viktor.holmstrom@mittmedia.se

Lucia 2019 i Örnsköldsvik

Luciafirandet var nära att ställas in i år efter påtryckningar från Svenska Kyrkan, som inte tyckte om den röstning till Lucia som genomförts tidigare. Tidningen Allehanda ville dra sig ur efter påtryckningar centralt i sin koncern.

Men detta vände vi till framgång på grund av ett antal lyckliga omständigheter.

Vi startade ett samarbete med Praktiska Gymnasiet, som är en friskola med 200 elever här i Örnsköldsvik. Via elevrådet fick eleverna anmäla sitt intresse. Här fick vi bra kontakt med skolledningen och kollegiet som såg detta som en utbildning och vi fick låna luciatåget en hel vecka. Antalet anmälda var 9 st.

Lions fixade så att flickorna fick sångträning hos kantor Erika Sjödin, där fyra stycken hade praktiserat körsång tidigare, och fixade bokningar och övrigt som hör till.

Eleverna fick själva bestämma vem som skulle vara Lucia och nästan varje morgon var det en ny. Till Luciahögtiden på fredagen den 13 december valdes Josefin till Lucia. Hon gick sista och 3:e året så det var hennes sista chans att få krönas till Lions Lucia den 13 december.

Krafter, som vi inte hade räknat med, släpptes loss. Här fixades pepparkakor och godis till Luciahögtiden, möjligheter till traditionell hästtransport, möjlighet till får utanför kyrkan, affischering på staden av eleverna. Dock stod inte vädrets makter på vår sida och uteaktiviteterna ställdes in.

Till Luciahögtiden kom 450 personer (nästan fullsatt) till kyrkan där det bjöds på Rytmisk gymnastik (ivärldsklass), trumpetsolo, solister och körsång och vår Luciakröning som nu fick nya rutiner. Förra årets Lucia fick bära in kronan och lämna denna på en ”pelare”. Tärnorna samlades runt kronan och
läste traditionella verser och tände var sitt ljus. Därefter lyfte de kronan på Lucia.

Vi gjorde 60 stycken uppträdanden på sjukhuset, äldreboenden, föreningar och företag”.

Detta är värt en stor applåd tycker jag!

LP Ulf Edlund

Medelpads Lucia

Medelpads Lucia har arrangerats för 88:e gången. LC Sundsvall har varit medarrangör 61 år.

Årets Lucia kröntes av Landshövding Berit Högman.

Förutom Lucia deltog två körer MIXKÖREN och TRITONUS, många av medlemmarna från tidigare Luciatåg. Göran Palm, känd från Melodikrysset svarade för ackompanjemang.

Vår DG Lars Ekbäck med fru var inbjudna till högtiden och en avslutning på Lionslokalen. Klubben tilldelades då det nya standaret  för Distrikt 101N.

Foto: Alex Perera och Stig Granström.

Årets Luciatåg här tillsammans med Kristina och Sune Nyberg som svarat för arrangemanget.

Landshövdingen Berit Högman höll årets tal till Lucia.

LP Bo Sahlén i samtal med Lennart Palm.

DG Lars Ekbäck med årets Lucia Caisa Forsberg.

Distriktsråd 2019-11-30

Distriksråd genomfördes i Arnäs hembygdsgård under ledning av distriksguvernör Lars Ekbäck. Det nya distriktet som sträcker sig från Sundsvall till Kiruna har nu fått en egen distriks flagga. Denna presenterades bland annat under detta möte.
 
Med vänlig hälsning!
LP Ulf Edlund

Utdelning av Erik Nordiens och Lions Clubs Jubileumstipendium

Marie Forsberg och Kent Ingelsson, Junsele har av Lionsklubbarna i Sollefteå kommun tilldelats Erik Nordiens och Lions Clubs Jubileumsstipendium.

Utmärkelsen överlämnades vid Musikkafé i Junsele Församlingshem den 8 oktober 2019 av Inger Eriksson och Elvy Berglund från Junsele Lions Club.

Zonmöte i Lit

Zon 4 Jämtland höll sitt första zonmöte för verksamhetsåret den 25 september 2019 i Lit.

På bilden syns zonordförande (ZO) Marie Ekvärn tillsammans med kvällens sekreterare Mats Pålsson från LC Lit.